Plakat_uj22.jpg

Cikkek

Zafír

Termékleírás feltöltés alatt

Unakit

Szöveg feltöltés alatt

Turmalin

Rendkívüli szinessége miatt lett nagyra értékelt drágakő, minden színben és színárnyalatban megtalálták már. Sajnos kevésbé gyakori ásvány, annak ellenére, hogy több kg-os darabjai is vannak. Különleges átlátszó kristályai és csiszolatai a többszínű darabok, hosszában két vagy több szín is látható egy darabban. Ezek a bikolor vagy trikolor turmalinok. A sokszor keresett dinnyeturmalin ritkább változat, ha a három szín a kristály teljes keresztmetszetű darabjaiban látható, akkor nevezik annak. Általában értékes drágakő, minél átlátszóbb, esetleg ritkább piros vagy kék színű, annál drágább. A színes, de nem átlátszó darabok amik árban hozzáférhetők, a teljesen fekete ( sörl ) változatából is készülnek ékszerek. Kemény drágakő, ennek ellenére rideg, könnyen törik.
Az ezotériában a különböző színeik szerint használják őket, általában a félelemmel és az érelmeszesedéssel szemben fejtik ki hatásukat, segítenek a mozgás és egyensúlyzavarok esetében, javítják az immunrendszert és a hormontermelést.

Türkiz

Kékes-zöldes árnyalatú, rétegekben, gumókban előforduló drágakő, rendkívül kényes tulajdonságokkal. Ritka és drága az igazán türkizkék szín, általában zöldeskék vagy zöld színű. Mivel nincs tömör szerkezete ( porózus, szivacsos ), ezért könnyen kopik, nedvességet szív fel. Emiatt savak ( még az izzadság is !) és lúgok ( tisztálkodószerek ) hatására tartósan színváltozást szenvedhet. Rendszeresek a barnás erezetek ( kőzet- vagy ásványerek), amelyek általában gyengítik a minőséget. Mindezen rossz tulajdonságai miatt rendkívül drága az igazi szép minőségű türkiz, szinte természetes a minőségjavulást eredményező stabilizálás. Ez azt jelenti, hogy a pórusokat türkizszínű műgyantával tömítik, így kevésbé kopik, fényezhető, tartós színű lesz a termék. Ebben az esetben még türkizről beszélünk.
Az ezotériában a türkiz a torokcsakra egyik köve, köhögés és tüdőgyulladás javítására, megelőzésére használják. Segíti a szervezet méregtelenítését, savtalanítását. Megszünteti a negatív lelki állapotokat, tisztítja az aurát.

Tigris és sólyomszem

_